27 junio 2013

SE BUSCA ESTE NOMBRE




¿CAIGUT SENSE CAUSA?

Vicente Liern Pascual va morir el 26 de maig de 1937 a València. Segons Vicent Gabarda (1996) va ser víctima de la repressió a la rereguarda republicana, durant la Guerra d'Espanya.

Totes les víctimes de la violència política mereixen igual consideració. A totes i cadascuna d'elles, fos quin fos el motiu de la seua mort, fos quin fos el seu botxí, se'ls va arrabassar el més innegable i elemental dret. Recuperar la memòria de la seua desgràcia restitueix el seu honor, i fa del passat, una valuosa lliçó per al present.

Vicente Liern Pascual era veí de Quart de Poblet, representant de professió, tenia 32 anys, i estava casat. No se li coneix militància política. No té referència al "Portal de Víctimes de la Guerra Civil i Represaliats del Franquisme" del CDMH, i no apareix citat com a víctima en el "Ramo separado de Cuart de Poblet" de la Causa General. El seu nom no va ser inscrit com "caido por Dios y por España" per les autoritats franquistes. La data de la seua mort és considerablement tardana per poder atribuir el seu assassinat a la repressió dels primers mesos d'anarquia, després del cop militar, que durant els mesos d'agost, setembre i octubre de 1936, van sumar el 75 per cent del total de víctimes al País Valencià. Al mes de maig de 1937 en què va morir Vicent Liern Pascual, altres 17 persones van ser assassinades, el que suposa el 0,36% de les 5062 comptabilitzades i referides per Gabarda.

Quina va ser doncs la causa que va acabar amb la seua vida?; Algú va conèixer a aquesta persona?; Algú sap la seua història?