17 julio 2016

Quart de Poblet, JULIO de 1936 (2)A estes hores del dia, fa 80 anys, ja se sabia de la revolta al Marroc de certs comandaments militars, traïdors al poble i als seus companys d'armes lleials a l'Estat democràticament constituït. Ja ho havia dit el general Mola, principal capitost de la conspiració: "Quien no está con nosotros está contra nosotros: el movimiento triunfante será inexorable con los compañeros que no resulten ser compañeros".

A estes dates del mes de juliol, l'espiral d'acció-reacció provocada pels que s'oposaven al destí polític decidit a les urnes de febrer del 36, o abril del 31, o simplement volien imposar els seus interessos econòmics i socials, com sempre havien fet, semblava imparable. La participació de la Falange Española de les JONS en el cop militar era evident i notòria. El mateix José Antonio havia dictat ordres de com actuar durant el cop d'estat. Els Carlistes, encara que amb determinades condicions a favor de la bandera i la monarquia, havien decidit després de manifestar les seves objeccions donar tot el seu suport.

El dia 2 al matí dos falangistes havien sigut assassinats a Madrid; a la vesprada caien abatuts dos obrers que eixien de la Casa del Poble. El dia 7 sembla que Franco va decidir finalment sumar-se al cop d'Estat. El dia 8 es detenia, amb motiu, a nombrosos falangistes acusats de sedició. El dia 11 eren de nou falangistes els que assaltaven Radio Valencia per anunciar la imminència de la "revolución nacional-sindicalista". El dia 12 era assassinat el tinent Castillo, destacat membre de la Guàrdia d'Assalt de Madrid. L'endemà patia la mateixa sort el diputat ultradretà Calvo Sotelo.


A estes hores del divendres 17 de juliol ja s'havien reunit les principals forces polítiques i socials de l'esquerra; se succeïen els debats i les discussions en tots els àmbits; s'escoltava (pels privilegiats que disposaven d'ella) la ràdio en ona curta i normal a la recerca de notícies, i es llegia en els diaris les últimes informacions. Una d'elles, la del frustrat atemptat contra el rei Eduard VIII d'Anglaterra semblava intranscendent entre tanta incertesa. Hui sabem que no ho era.