02 febrero 2013

Quart de Poblet segle XX
Alcaldes del segle passat


Lorenzo Hueso Sanz; José Rodrigo Sancho; Mariano Sanmartín “el del forn”; Salvador Vila Vilar; Miguel Espinós Forriols; José Guzmán Segarra; Onofre Sanmartín Valldecabres; Ramón Ortiz Verchili; Vicente Fita Alonso; Juan Montesa Lozano; Juan Montón Hernaiz; Onofre Cristofol Vento; Jesus Fernández-Cañadas Chust; Cosme Juan Ferrandis; Fernando Chiner Cristofol; Manuel Moscardó Meliá; Vicente Jesús Santaemilia Monzó; Francisco Hueso Ferrandis; Fernando Chiner Juan; Onofre Colomer Mateu y Ramón Segarra Asensio, van ser alcaldes de Quart de Poblet durant el segle XX.
Els tres primers regnant a Espanya Alfons XIII i la seva farsa d'alternança política, i el quart des de 1930 i també durant la II República. Del cinquè al novè es van ocupar de l'alcaldia durant la Guerra d'Espanya. Els dos últims van ser elegits per veritable sufragi universal, i els deu restants van ser nomenats durant la dictadura franquista. Les diferències i matisacions entre tots ells no només són humanes i ideològiques. Onofre Sanmartín va ser alcalde una setmana escassa del mes d'octubre de 1937, i va ser afusellat a Paterna, el 1939, amb 36 anys. Ramon Segarra va ser l'alcalde, elegit democràticament, de mandat més llarg. La primera dona alcaldessa de la nostra particular història, Carmen Martínez Ramírez, va ser elegida a les eleccions municipals de 1999.

La Història demostra que ni tots els polítics són iguals, ni tots accedeixen amb la mateixa legitimitat al poder que gestionen. És convenient recordar, especialment durant aquests dies, no siga que ens condemnem a repetir el pitjor de la nostra història.


Corporación elegida en 1979. FOTO LAS PROVINCIAS